אז נדבקת בחיידק התפירה, נחשפת לעולם קסום ומופלא והחלטת לעוף על זה. במהלך צעדייך הראשונים בתחום המליצו לך לרכוש מכונת אוברלוק, אבל אינך יודעת בדיוק מהי המכונה הזו והאם היא אכן באמת נחוצה. משמעה של המילה "אוברלוק" (Overlock) באנגלית היא נעילה עליונה. מדובר במכונה שמיועדת לנעילת קצוות הבד באופן המונע מהן להיפרם.
כמו כן, בסמוך למחט ישנה סכין שמשמשת לחיתוך קצה הבד והחוטים שיצאו בגזירה, כשהגימור שמתקבל נקי ואסתטי. התפר שבמכונת האוברלוק מורכב ממספר חוטים שנתפרים בו זמנית, מה שיוצר תפר סגור וחזק, כזה המונע מהחוטים להיפרם. יתירה מכך, תפר האוברלוק הוא בתצורה של זיגזג, מה שמקנה לו גמישות ומאפשר עבודה עם בדים נמתחים דוגמת לייקרה, טריקו וסטרץ'.
ההבדלים שבין תפר אוברלוק לתפר דמוי אוברלוק
מכונת אוברלוק מהווה למעשה מכונה בפני עצמה. בהקשר זה, ראוי לציין שבמכונות התפירה הביתיות קיים אמנם תפר דמוי אוברלוק, אך מדובר בחיקוי חיוור של תפר האוברלוק המקורי. אז מה ההבדל בעצם בין תפר אוברלוק לתפר דמוי אוברלוק?
ממרכז התפירה של אווה גזית מסבירים שהתפר של מכונת האוברלוק מורכב, כאמור, מ- 3 עד 4 חוטים, בעוד שבמכונת התפירה הרגילה מורכב התפר מחוט עליון אחד. מטבע הדברים, תפר העשוי מכמה חוטים שונים חזק ועמיד הרבה יותר בפני פרימה וקריעה.
בנוסף, תפר האוברלוק המקורי מדויק, נקי ואסתטי בהשוואה לתפר דמוי אוברלוק, בשל הסכין שחותכת ומנקה את הקצוות ושאריות החוטים. מכונת האוברלוק מאפשרת משחק עם עובי וצפיפות התפר והגעה לגימורים שונים.
מתי כדאי לשקול רכישת מכונת אוברלוק?
באופן כללי, לתופרות העושות את צעדיהן הראשונים בעולם התפירה, כדאי להתחיל ולרכוש מיומנות עם מכונת התפירה הביתית, ובמידה והן אכן מתחברות אל התחום ומתמידות בו, שאז מומלץ להן לשקול רכישת מכונת אוברלוק, וכך גם לגבי תופרות ותיקות ומקצועיות שהתפירה עבורן היא דרך חיים, מאחר ומכונת האוברלוק משדרגת את איכות התפירה בכמה רמות, ובפרט לאלו המרבות לעשות שימוש בבדי סטרץ' ואריגים.
טווח מחירי מכונות האוברלוק הנו רחב ונע בין 9,000 - 1,800 ש"ח. עם זאת, במידה ומגיעים להחלטה לרכוש מכונת אוברלוק, שאז מוטב שלא לבחור במכונה הזולה ביותר של יצרן עלום שם, ומאידך אין צורך ברכישת המכונה היקרה ביותר. מכונה שעלותה בין 5,000 - 2,500 מבית חברה מוכרת תענה בדיוק על הצרכים, הן מבחינת איכות והן מבחינת המקצועיות והתוצרים.